advert mobile only

380.000 oproepingskaarten worden binnenkort gedrukt

Foto: © SR Herald

Binnenkort, mogelijk de komende week al, worden de oproepingskaarten voor de verkiezingen van 25 mei gedrukt. Althans dat is de bedoeling, zegt de directeur van het ministerie Binnenlandse Zaken, Putridewi Amatsoemarto, in gesprek met Suriname Herald. Het gaat om ongeveer 380.000 oproepingskaarten.

Ze merkt op dat alle actoren wel eerst geïnformeerd moeten worden, voordat wordt overgegaan tot het uitprinten van de officiële oproepingskaarten. Volgens de directeur moeten het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de politie in kennis worden gesteld, voordat er kan worden uitgeprint.

“Deze actoren moeten aanwezig zijn bij het printen, omdat het om een gevoelige kwestie gaat. De bedoeling is dat deze instanties deze week nog in kennis gesteld worden over het drukken van de kaarten”, zegt de directeur.

Verder geeft ze dat het informeren van de actoren niet bij wet is vastgesteld, maar dat deze werkwijze voor de goede gang van zaken wordt gehanteerd. Ook ter voorkoming van speculaties is het goed, als de oproepingskaarten gedrukt worden in het bijzijn en onder toezicht van het Korps Politie Suriname.

Het gaat om de verkiezingen en de politie is de instantie die voor de veiligheid zorgt, terwijl het OKB er is voor een ordelijk verloop. Al jaren wordt deze werkwijze toegepast dat bij het printen van de kaarten alle instanties die betrokken zijn bij de verkiezingen, toezicht houden. “We hebben deze werkwijze gewoon overgenomen”, vertelt ze.

De drukkerij zal alleen de achterzijde van de oproepingskaarten, waar de artikelen in verband met de verkiezingen staan, drukken. Aan de voorzijde komen onder andere de naam en het adres van de opgeroepenen te staan en deze informatie wordt door het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) gedrukt. Nu de periode voor het controleren van de kiezerslijsten achter de rug is, is men overgegaan tot het drukken van de oproepingskaarten.

De eerste test print is dinsdag gedaan. Er is nagegaan als de druk goed is. Volgens de directeur is niet bekend bij welke drukkerij de oproepingskaarten gedrukt zullen worden.

Voor elke kiesgerechtigde wordt er een oproepingskaart gedrukt. Er wordt nog bekendgemaakt wanneer die gedistribueerd worden.

Simone Awanna

< Terug Naar overzicht Lees origineel artikel >