advert mobile only

Guyana exporteert vijf jaar na ontdekking eerste lading olie

Foto: © SR Herald

De regering van Guyana heeft haar eerste vaten olie geëxporteerd naar Barbados. Dit is bijna vijf jaar na de ontdekking van grote hoeveelheden olie en gas nabij de kust van Guyana. Het Guyanese ministerie van Energie noemde de lading olie een historische gebeurtenis en zei dat Guyana dit jaar nog vier ladingen zal ontvangen als onderdeel van een deal met ExxonMobil Corp en partners waaronder Hess Corp. De boot vertrok vanuit Guyana en is op weg naar Barbados, waar het zal worden verkocht aan markten waaronder de VS.

Mark Bynoe, directeur van de energieafdeling, zei dat hij verwachtte dat Guyana dit jaar rechtstreeks US$ 300 miljoen zou verdienen met zijn aandeel in de verkoop van olie, waarbij Guyana 52 procent van de winst ontving als onderdeel van een 2016-deal. “Dit is nogal een gedenkwaardige gelegenheid geweest”, zei hij.

Naar schatting bevatten de offshore-velden een van ‘s werelds grootste reserves met meer dan acht miljard vaten. De inkomsten zullen naar verwachting gedurende de looptijd van het project naar schatting US$ 168 miljard genereren, wat overeenkomt met 120 keer het jaarlijkse budget van Guyana. Exxon en zijn partners hebben hun eigen ladingen van vergelijkbare grootte al verkocht sinds de productie eind december begon.

De lading komt slechts enkele weken voordat Guyana op 2 maart algemene verkiezingen houdt, waarbij de People’s Progressive Party van de oppositie zegt dat het zou proberen opnieuw over olieconcessies te onderhandelen. Olie en gas zullen naar verwachting goud, suiker, rijst en hout inhalen als de belangrijkste export van Guyana.

< Terug Naar overzicht Lees origineel artikel >