advert mobile only

Rebellerende inheemse leiders Ecuador aan tafel met regering

Foto: © SR Herald

Na een week van grimmige protesten over brandstofprijzen in Ecuador komt er een gesprek tussen de regering en de inheemse leiders van de betogingen. Gisteravond zouden de partijen om de tafel gaan, melden de Verenigde Naties.

President Moreno had vrijdag op televisie al gezegd dat hij met de betogers in gesprek wil. “De rust moet terugkeren”, zei hij. Op dat aanbod gingen de actievoerders in.

De protesten tegen Moreno worden aangevoerd door de Federatie voor Inheemsen in Ecuador. De afgelopen dagen vielen zeker vier doden en werden honderden mensen gearresteerd.

Ook vrijdag waren er gewelddadige protesten in de hoofdstad Quito. Daarbij werden brandstichtingen, wegblokkades en overvallen gemeld. Bij het parlementsgebouw schoot de politie met traangas op de demonstranten. ’s Avonds gold een door militairen gecontroleerd uitgaansverbod in Quito.

Aanleiding voor de onrust zijn de economische hervormingen die Moreno heeft aangekondigd om een miljardenlening los te krijgen bij het Internationaal Monetair Fonds. Daarbij is de subsidie op brandstof geschrapt.

Inheemse bevolking kan redelijk wat teweegbrengen
President Moreno zei tot nu toe dat hij de maatregel niet wil terugdraaien, maar vrijdag leek het erop alsof de regering toch wil kijken of de eis van de demonstranten kan worden ingewilligd. De burgemeester van Quito zei de wet waarmee de subsidie werd afgeschaft, te willen “analyseren”.

De inheemse bevolking van Ecuador, die bestaat uit verschillende stammen, is een overwegend arme en achtergestelde bevolkingsgroep. Het is niet de eerste keer dat deze mensen zich roeren. Al drie keer eerder moest een staatshoofd aftreden na een door de inheemse bevolking geleid protest.

NOS

< Terug Naar overzicht Lees origineel artikel >