advert mobile only

Getroffen Iraanse olietanker op weg naar eigen wateren

Foto: © SR Herald

De Iraanse olietanker Sabiti is op weg naar de Perzische Golf, zegt Teheran. Het schip kan daar “hopelijk veilig” de eigen wateren bereiken. Gisteren werd de tanker volgens Iran in de Rode Zee getroffen door twee raketten, waardoor een lek ontstond. Dat lek is inmiddels gedicht.

Het schip zou getroffen zijn vlak bij de Saudische haven Jeddah, ter hoogte van Mekka. Het incident is nog niet onafhankelijk bevestigd.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist. Het Iraanse olietankerbedrijf deed berichten dat Saudi-Arabië erachter zit gisteren af als geruchten. Wel heeft Iran gezegd dat het een “laffe aanval” was en beloofd terug te slaan zodra de feiten bevestigd zijn. Saudi-Arabië heeft nog niets over de zaak gezegd.

Nu is het schip dus onderweg vanuit de Rode Zee naar de Perzische Golf, ten noordoosten van Saudi-Arabië. Daarvoor moet de tanker om het Arabische schiereiland varen.

De internationale gemeenschap hield gisteren zijn adem in: een raketaanval op een Iraans schip zou de spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran kunnen doen escaleren. De twee landen zijn al lang verwikkeld in een ‘proxy-oorlog’ in Jemen, waarbij Iran de Houthi-rebellen steunt die tegen de Saudi’s vechten.

Afgelopen september bereikten de spanningen weer grote hoogten, nadat een Saudische olieraffinaderij was getroffen door een drone-aanval. Volgens de Saudiërs zat Iran daar achter, maar Iran ontkent dat. De spanningen leken vorige week weer af te nemen: volgens The New York Times willen de twee landen de-escaleren.

NOS

< Terug Naar overzicht Lees origineel artikel >