advert mobile only

LVV bekijkt financiële modaliteiten om agrarische sector verder te ondersteunen

Foto: © SR Herald

Naar aanleiding van de strikte voorwaarden bij de bankinstelling, waarbij ondernemers in de agrarische sector vaak niet direct geholpen kunnen worden met kapitaal, wordt thans door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) naar mogelijkheden gekeken.

In overleg met de financiële autoriteiten zoals de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad en de governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, wordt er nagegaan welke financiële modaliteiten mogelijk zijn om de groep tegemoet te komen. Beide autoriteiten zijn vastbesloten om deze vorm te ondersteunen, meldt LVV.

LVV-minister Rabin Parmessar heeft in dat kader overleg gepleegd met de top van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in Suriname. Het is overigens bekend dat het lokaal moeilijk is om aan kapitaal te komen, waardoor gezocht wordt om via buitenlandse instellingen zoals de Inter-American Development Bank (IDB) en andere internationale financieringsinstellingen kapitaal beschikbaar te stellen.

Het (garantie)fonds is voor de totale agrarische sector, zodat de sector gestimuleerd kan worden. Het moet agrariërs in staat stellen om een lening te nemen met een dekking van de staat, zodat die zichzelf terug kan betalen.

Volgens Parmessar is het goed om naast het kredietfonds en andere mogelijkheden ook andere fondsen te hebben die direct beschikbaar zijn met een zacht rentepercentage om de agrariërs te ondersteunen in het proces tot verdere ontwikkeling binnen de sector. In dat kader zal hij er alles aan doen om internationale organisaties en banken zover te krijgen zoveel mogelijk fondsen beschikbaar te stellen.

“Wij moeten als overheid de garantie bieden en input creëren als wij inderdaad willen werken aan de ontwikkeling en het opzetten van een voedselschuur binnen de regio,” aldus Parmessar.

De IDB is intussen bereid gevonden om hieraan te werken. Verder is die bereid om een deskundige ter beschikking stellen van het ministerie om technische bijstand te dienen, aldus LVV.

< Terug Naar overzicht Lees origineel artikel >